Wat is jouw goede voornemen voor 2024? Tip van Nick Broersma van Naumann Tech: bevorder de veiligheid van je pand en zijn bewoners door professionele rookgaskanaalinspectie.

“Er is niets mooier dan op tijd ontdekken dat rookgassystemen moeten worden aangepakt. Daarmee besparen we huurders en eigenaren een hoop leed en kan tijdig worden ingegrepen bij onveilige situaties.” Nick Broersma is een van onze professionals die door het hele land rookgaskanaalinspecties uitvoert. Als geen ander onderkent hij het belang van nauwkeurige inspecties en het hebben van verstand van zaken: “Problematiek binnen de rookgassystemen is vaak niet zomaar zichtbaar en natuurlijk is er op dit gebied onwetendheid. Zowel bij de klanten, als bij installateurs. Ons werk vraagt om vakkennis, ervaring en een goed beoordelingsvermogen.”

Zorgvuldigheid
Hij benadrukt zorgvuldige monitoring van de staat van gebouwen. “Vanaf de bouw van een pand kan er al van alles mankeren. Omdat bijvoorbeeld rookgaskanalen na de bouw moeilijk bereikbaar zijn en mensen ook niet goed weten waarop ze moeten letten, ontstaan makkelijk onveilige situaties. Het is niet voor niets dat de wet tegenwoordig voorziet in zaken als zorgplicht voor verhuurders”, meent Nick. Bij de bouw van zijn eigen huis heeft hij dan ook goed meegekeken tijdens de montage van de installaties. 

Zijn bevlogenheid komt goed van pas bij het uitvoeren van de inspecties. Na het bekijken van de technische ruimte in de woningen, en indien mogelijk ook van daaruit alvast een check van de systemen, begeeft Nick zich op het dak. Via een flexibele camera die als een slang de kanalen geheel kan beslaan, kijkt hij nauwkeurig naar elk stukje buis, alle aansluitingen, rookgasschoepen en meer. Dat wat extra aandacht vraagt, zet hij op de foto. Alle filmpjes, foto’s en zijn bevindingen stuurt hij in, om er binnen Naumann Tech een gedegen rapportage van te laten maken. Daarbij ontsnapt niets aan zijn aandacht en uiteindelijk geeft het adviesrapport exact aan waar de knelpunten liggen. 

Deskundige met veel ervaring
Ooit begonnen als elektricien, is Nick inmiddels een zeer vakkundig inspecteur. “Ik volgde de installatie van mijn eigen cv-ketel 15 jaar geleden op de voet en bedacht me wat een leuk werk het was. Op mijn vraag of het bedrijf nog mensen nodig had, kwam een volmondig ‘Ja!’. Waarna ik aan de opleiding voor cv-installateur begon. En daarna als zzp-er het werkveld in ging van de cv-ketels, waterpompen en airco’s.” Door dit werk kwam hij veel in aanraking met rookgaskanalen en uiteindelijk was de stap naar inspecteur snel gezet. De basis daarvoor had hij al, zo had hij in de praktijk al vele metingen gedaan. 

Alle ervaring komt hem goed van pas. Hij herkent snel de mankementen aan systemen: “Veel voorkomende problemen zijn hogedrukketels die zijn geplaatst op lagedruksystemen, montagefouten, recirculatie door slechte verbranding of storing in de ketel, en beschadigde of versleten rookgasafvoeren. Er ontstaat daardoor de kans dat hoge concentraties CO-gassen in de woning komen, met alle gevolgen van dien.” Zijn aanpak maakt dat het hem lukt om mensen goed inzicht te geven in het belang van het onderzoek. Ook als mensen bij aanvang sceptisch zijn, of soms wat nonchalant. 

Goed advies
Door de precisie die in dit werk nodig is, kunnen er 3 tot 6 kanalen per dag worden geïnspecteerd, wat neerkomt op het dagelijks bezoeken van 1 à 2 klanten. Soms is alles makkelijk bereikbaar, maar het kan ook voorkomen dat er een hoogwerker aan te pas moet komen om vanaf het dak in het systeem te kunnen kijken. Ook hier gaat veiligheid natuurlijk voor alles. Nick vertelt dat hij de variatie in zijn werk geweldig vindt: “Ik kom overal, bij zoveel verschillende mensen met hun eigen verhalen en in allerlei situaties. En daarin mag ik het verschil maken.”

Regelmatige rookgaskanaalinspecties en ook de aanpak van de problemen die worden ontdekt, ziet  hij als een must om gezond en veilig te kunnen wonen en verhuren. Zijn advies tenslotte: “Laat je als eigenaar goed informeren en ga er niet blindelings van uit dat alles wel in orde zal zijn. Houd je installateurs scherp. Het is nu eenmaal zo dat veiligheid gewoonweg geld kost.”

Meedenken over jouw rookgaskanalen?
Naast Nick inspecteren nog vijf deskundigen binnen ons bedrijf rookgassystemen in heel Nederland. Is jouw goede voornemen voor 2024 om veilig wonen te bevorderen en wil je meer weten over onze inspecties? Kijk op onze website, reageer via ons contactformulier, of bel gerust via 0651370680 voor een goed gesprek over wat we voor jou en je vastgoed kunnen betekenen.